Јесен: Видлива е исцрпеноста од двегодишната војна – недостатокот на оружје е причина за губењето на Авдиивка

Интервју со воениот репортер Јан Јесен

Гостин во ова издание на Лавиринт е воениот репортер од Германија, Јан Јесен кој постојано е на релација Украина – Блиски Исток. Јесен штотуку се врати од Украина и вели дека веќе е јасно видлива исцрпеноста од двегодишната војна. Според него, недостатокот на оружје е причината зошто Русите ја освоија Авдиивка. Што се однесува на смртта на Навални, Јесен ја толкува како порака до рускиот народ.

Разговаравме и за состојбата во Европската Унија и нејзините обиди да дојде до единствен став кога се работи за воените жаришта и наметнувањето санкции. Годинава избори има и во Унијата, а Претседателката на Европската Комисија Урсула Фон дер Лајен, која доаѓа од Германија, ќе се трка за втор мандат на чело на Комисијата. Јан одговара на прашањето: Дали Фон дер Лајен ја има поддршката од Германците и како тие гледаат на европските избори.

Advertisement
Scroll to top