НАЈНОВИ

ВЕСТИ

Бидете секогаш информирани

Хитлер од Мусинци

Знаеш ли дека во Македонија имало човек по име Хитлер? Неверојатно. Веленовела ќе го посети местото каде што живеел и ќе ви ја раскаже приказната за неговиот живот.https://www.youtube.com/watch?v=Xz2m3hhjHBE

Старо парламентарно мнозинство – тектонски промени во некои земји членки поизборите во Унијата

Анализа со Андреја Стојковски: вропските избори и македонските билатерални
односи со соседите

Европските избори завршија без промена во парламентарното мнозинство, но сепак со зголемување на бројот на пратеници на крајната десница. Составот на Европскиот Парламент можеби нема да претрпи големи промени, но промени се случуваат во домашната политика на земји членки со големо политичко влијание. Што ќе значи ова за Унијата и нејзините одделни политики во иднина анализираме со Андреја Стојковски од Преспа Институтот. Политиката за проширување, зелената агенда, како и Заедничката надворешна и безбедносна политика се дел од темите на кои разговаравме. Ги анализиравме и нашите заострени односи со соседите и очекувањата од идната македонска Влада кога се во прашање билатералните договори.

https://www.youtube.com/watch?v=0A3UAwW0qAI

Tinder на минатото

Кај се упознале баба ти и дедо ти?

Жителите на ЕУ гласаат за својата иднина – Балканот останува во чекалиштето

Каков курс ќе заземе новата политичка гарнитура во ЕУ?

Соседите на Македонија повторно ја користат земјава за внатрешно политички цели, Европската Унија во изборен процес кој многу ги подели жителите на Унијата, новата европска гарнитура ја чекаат уште поголеми предизвици, воените жаришта се уште го делот светот – на овие теми во Лавиринт разговараме со политикологот Виктор Јакимовски.

https://www.youtube.com/watch?v=S8jznLAIFcA

ГАСТРО КЛУБ – Ново катче за кулинарските хедонисти

ко ние сме тоа што го јадеме, ГАСТРО КЛУБ ќе ни објасни како да бидеме подобри.

Шпанците со поддршка за признавање на Палестина, но се исплашени од внатрешнитеосцилации на крајната десница

Стравува ли Шпанија од десничарска блокада на прогресивните аспирации?

https://www.youtube.com/watch?v=Cc3MWhPDK78

Шпанија е една од државите која ја призна Палестина. Во нејзината престолнина, европската крајна десница го имаше најголемиот митинг пред претстојните европски избори. На овие теми разговараме со новинарот Роџер Персива од Мадрид кој во детали ни ја објасни ситуацијата во Шпанија и однесувањето на шпанските власти.

Втора гостинка во Лавиринт е политикологот и истражувач Соња Стојадиновиќ. Разговаравме за активните војни, како и за истражувањата на Стојадиновиќ кои се однесуваат на кинеските инвестиции и кредити на Балканот и во Европа.

Скопски превари

Како најлесно да ги изгубиш сите пари?

Хипотетички, имаш 500 евра вишок и ти се трошат. Оди кај стоковна куќа Мост, ќе ти помогнат дечките со кибритчињата. Веленовела ќе ви ги открие тајните на големите скопски мајстори. https://www.youtube.com/watch?v=sLyIW8Q_YHE

КАТЕГОРИИ

Лавиринт

Во турбулентни времиња, геополитичките игри отвораат нови ходници од лавиринтот.
Прочитај повеќе

Веленовела

Колку урбани приказни ве натерале да кажете: жити се? Во ВЕЛЕНОВЕЛА секоја епизода е „нема шанси“, а нема да чуете „јо сои ту мадре“.
Прочитај повеќе

Story chamber

Анализа на глобалната политичка сцена... Конфликти и преговори... Евроинтеграција или Балканизолација?
Прочитај повеќе
Scroll to top