EU elections

Шпанците со поддршка за признавање на Палестина, но се исплашени од внатрешнитеосцилации на крајната десница

Стравува ли Шпанија од десничарска блокада на прогресивните аспирации?

Шпанија е една од државите која ја призна Палестина. Во нејзината престолнина, европската крајна десница го имаше најголемиот митинг пред претстојните европски избори. На овие теми разговараме со новинарот Роџер Персива од Мадрид кој во детали ни ја објасни ситуацијата во Шпанија и однесувањето на шпанските власти.

Втора гостинка во Лавиринт е политикологот и истражувач Соња Стојадиновиќ. Разговаравме за активните војни, како и за истражувањата на Стојадиновиќ кои се однесуваат на кинеските инвестиции и кредити на Балканот и во Европа.

Брондони за штрајкот на новинарите на РАИ: Не сме навикнати на цензура

Интервју со италијанската новинарка и писателка, Кристина Брондони

Гостинка во ова издание на Лавиринт е новинарката и писателка од Италија, Кристина Брондони. Разговаравме за политиката на италијанската Влада кон политиката за проширување на ЕУ, поддршката на Укрина, како и за интересот на Италијанците за претстојните избори на Унијата. Брондони вели дека Владата на Мелони ја задржа политиката на поддршка за Украина и поддршка за проширувањето на Унијата, особено за влезот на Албанија, со оглед на пријателските односи на премиерката Мелони со премиерот Рама. Што се однесува до претстојните европски избори, Брондони вели дека тие повеќе интерес за нив имаат политичките партии во Италија отколку народот кој смета дека домашните проблеми се поважни. Разговаравме и за медиумите во Италија, штрајкот на новинарите на јавниот сервис за цензура од Владата на Мелони, како и за неговата структура.

Scroll to top