Засилени напори да се решат состојбите во Косово и БиХ

Косово ќе влезе во Советот на Европа, Бих доби зелено светло од ЕК

Спорот Белград Приштина и состојбата во Босна и Херцеговина се точките на Балканот за кои, според последниот разузнавачки извештај објавен во јавност, постои загриженост кај западните партнери. Се засилија дипломатските напори да се решат барем дел од отворените прашања. Високи претставници на САД и ЕУ во посета на Приштина со препораки, но и со услови. Владата на Курти нареди враќање на земјиштето на манастирот Високи Дечани, а за возврат ќе добие членство во
Советот на Европа. На овие теми, во Лавиринт зборува новинарот Илир Ајдини од Приштина. Босна и Херцеговина пак, добија зелено светло од Европската Комисија, но останува та препорака да го помине и Советот на самит закажан за 21 и 22 март. Со новинарката Адиса Имамовиќ од Сараево разоваравме за очекувањата на граѓаните, за непостоењето можност за договор меѓу политичките актери во БиХ, но и за политичките потези на Милорад Додик кои одат во насока на дестабилизација на и онака кревката состојба во Восна и Херцеговина.

Advertisement
Scroll to top