Симулација на полиграфско тестирање и на Eye Detect – Со какви финти се соочиле полиграфистите?

Се што треба да знаете за полиграфот

Овој Лавиринт го посветуваме на темата: детектирање на лагата. Двајцата искусни полиграфисти Никола Божиновски и Мирјанчо Атанасовски објаснуваат се што треба да знаеме за овој уред и преку симулација ни доловуваат како изгледа едно полиграфско тестирање. Освен тоа, во студиото го донесоа и новиот уред Eye Lie Detect со кој исто така направивме симулација за да покажеме како функционира. Разговаравме и за другите уреди и начини за детектирање на лага, но и за митот во кој сите веруваме дека може да се прелаже полиграфот. Разговаравме и за тоа дали и на кои здравствени состојби не може да се употребува уредот, за идејата за тестирање на цариниците, како и за финтите кои луѓето ги користеле во обид да ги изманипулираат резултатите. Полиграфистите во детали и научно ни објаснуваат зошто не е возможно да се изманипулира уредот и велат дека полиграфот, освен во безбедносните служби и криминалистиката, се почесто наоѓа примена и за расчистување на приватни и деловни прашања..

Advertisement
Scroll to top