Пописот во Албанија поразителен за Македонското малцинство – засилена безбедност потерористичкиот напад во Белград

Јавувања од Тирана и Белград

Пописот во Албанија поразителен за македонското малцинство. Само 2281 Македонец и речиси 8000 Бугари, иако никогаш претходно немало попишани Бугари во Албанија. Како се изведе таа манипулација со пописниот процес и што може сега да се направи, го прашуваме екс пратеникот во албанското Собрание, Васил Стерјовски. Веќе се пуштени реакции и жалби до меѓународните институции, а реакции има и од македонскиот министер за надворешни работи.

Терористички напад во Србија го потресе Балканот. Напаѓач со самострел застрела полицаец пред израелската амбасада во Белград. Од Белград ја вклучуваме професорката од факултетот за дипломатија и безбедност, Марија Ѓориќ со која разговараме за конкретното лице кое го изврши нападот, но и анализираме дали на Балканот има опасност од нови терористички напади.

Advertisement
Scroll to top