0

Деца во Газа умираат од неухранетост – Хуманитарците и буквално си ги даваат животите за да помогнат

Интервјуа со Високиот претставник на ОН за Газа, Џејми Голдрик и со претставник на Цевениот Крст во Рафа, Хишам Мхана

Состојбата на цивилите во Газа е и повеќе од алармантна. Во Појасот не се дозволува влез на новинари, па само локалците кои се често без струја и интернет и хуманитарците кои останаат таму да помагаат, можат да ни дадат некаква слика и точна информација за тоа што се случува таму.
Хуманитарниот координатор на Обединети Нации за Палестина, Џејми МекГолдрик во Лавиринт ни раскажа во каква состојба ги затекнал бебињата во болницата во Газа и какви напори прават за да обезбедат нови рути за хуманитарните кордони, како и напорите да се изградат цевководи за целосно решавање на проблемот со недостаток на вода.
Во Лавиринт го вклучуваме и претставникот на Црвениот Крст од Рафа, Јужна Газа, Хишам Мхана со кого разговаравме за нивните хуманитарни акции внатре во Газа, за обидите да се спојат евакуираните деца со нивните родители и условите во кои живеат повеќе од милион луѓе.

Advertisement

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Scroll to top